Новини
По данни от 2001 г. насам, в Европейския съюз, България има най-неблагоприятни стойности на коефициента на естествен прираст

По данни от 2001 г. насам, в Европейския съюз, България има най-неблагоприятни стойности на коефициента на естествен прираст

Ако имате възможност, отделете няколко минути и прочетете следната информация, която отговаря на въпроса, защо всяко бъдещо бебе е така важно за България!
Извадката е от документ с изключителна важност за нашата държава, наречен „Споразумение за партньорство на Република България, очертаващо помощта от европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014-2020 г.“.

"По данни от 2001 г. насам, в Европейския съюз, България има най-неблагоприятни стойности на коефициента на естествен прираст. Това ни нарежда на последно място.

По предвиждания на Евростат за периода 2010-2060 г. населението на България ще намалее с близо 27%, а делът на населението над 65 г. ще достигне до над 32.6% , докато този на децата до 15 г. ще се свие до 13%. По прогнози на Световна банка към 2050 г., България ще има най-бързо свиващото се население в работоспособна възраст в света. Най-тревожното е, че се очаква населението на възраст между 15 и 24 години да намалее с 41%, което ще окаже директно влияние върху характеристиките и структурата на образователния сектор и пазара на труда, респективно върху цялата икономика.

В България, детската смъртност остава два пъти по-висока, отколкото в ЕС. Нивото на бедност сред децата е едно от най-високите за ЕС."

Знам, че тази информация неслучайно не е актуализирана скоро, а би трябвало! Знам също така, че звучи страшно и че ще достигнем тези стойности преди 2050-2060 г.!

Знам също така, че само обединено, нашето общество може да реши тази сложна задача.

В противен случай, поколението след нас дори да изкрещи, няма да има кой да чуе...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *